مادر مدرن

مادر مدرن جان تا این لحظه 10 سال و 4 ماه و 3 روز سن دارد

مادری با علم روز

کودکان و تکنولوژی
گوشه ای نشسته و به آسمان خیره شده بود. در انتهای چشمانش دغدغه و نگرانی موج می زد. انگار اتفاق بدی افتاده یا در شرف افتادن است. می گوید که نگرانم، نمی دانم دخترم و آینده اش با استفاده از این وسایلی که دچار انحراف می کند به کجا می رسد؟ من که از این کامپیوتر سر در نمی آورم و نمی دانم چه خبر است.»

با رشد جوامع و پیشرفت آن، کم کم تعریف از نوع سواد و دانش تغییر یافت. دیگر سواد تنها توانایی خواندن و نوشتن نیست، بلکه آشنایی با ابزارهای جدید تکنولوژی و همچنین آشنایی با چگونگی استفاده از آن نیز، سواد و دانش به شمار می آید.

در نتیجه این امر، ایجاب می کند که خود را با دانش روز جلو ببری تا مبادا تو از مغفولین و ناآگاهان باشی که همین ناآگاهی منشا بسیاری از مشکلات و مصائب است.

دیگر ندانستن از چگونگی کار کردن کامپیوتر (رایانه)، یا نا آگاهی از برنامه های مختلف و شبکه های مختلف رایانه ای و فضای مجازی، عدم توانایی برای سخن گفتن به زبان روز دنیا و… چیز معمولی نیست، بلکه همین موارد ممکن است شما را از فرزندانتان و حتی اجتماع دور کند.

این مساله و آگاهی یا توانایی نسبت به آنها، از مهمترین مشکلات و دغدغه های فکری مادران امروز جامعه ما هستند. خصوصا در میان نسل هایی که در آنها شکاف نسلی و عدم یکسانی آموزش وجود دارد، به وضوح می شود.

دغدغه های مادران برای علم جدید…
رکسانا زن ۴۰ ساله ای است که سه دختر دانش آموز دارد، او می گوید که دختر کوچکترم برای تهیه نیازهای درسی خود باید از کامپیوتر استفاده کند و من حتی آشنایی کافی با روشن و خاموش کردن آن ندارم. همینطور نمی دانم دو دختر نوجوان من در اوقات بیکاری خود، با کامپیوتر چه می کنند؟ چه فیلم ها و برنامه هایی را تماشا می کنند؟

مریم زن ۳۸ ساله ای است که به تازگی در یکی از آموزشگاه های زبان انگلیسی ثبت نام کرده است علت این کار اینگونه توضیح می دهد و می گوید که وقتی پسرم با معلم زبان خصوصی اش، صحبت می کند، به نوعی با مکالمه آنها آگاه باشم و همچنین تا آن اندازه پیش بروم که اگر از این به بعد فرزندم در این مورد مشکلی داشت خودم آنها را برطرف نمایم.

از طرفی فرزندم فیلم های کارتونی و سینمایی به زبان اصلی تهیه و به داخل خانه می آورد و استفاده می کند، من باید بتوانم نسبت به این زبان آگاهی داشته باشم تا نگذارم هر چیزی در داخل منزل مان استفاده و یا اشاعه داده شود.

ساناز زن نسبتا جوانی است که دو فرزند غیر همجنس دارد، همسر ساناز به تازگی ماهواره تهیه کرده و در منزل شان راه اندازی کرده است. ساناز می گوید که برای این که بدانم کدام کانال باز باشد و یا اصلا برنامه ریزی کنم برای دیدن برنامه ها، خودم به مدت یک ماه بدون دیدن بچه ها تمام کانال ها را نگاه کردم تا برنامه هایی که تا حدودی مناسب بچه هاست و ما هم می توانیم از آنها استفاده کنیم را تعیین نمایم. هر چند در نهایت نتوانستم چیز خوبی نسبت به آن به دست بیاورم.

ساناز در ادامه سخن جالبی می گوید که برای اینکه بتوانم فرزندانم را در دیدن برنامه های ماهواره هدایت کنم ترجیح دادم که با آنها همراه شده و برنامه ها را ببینم از طرفی به کلاس های شناسایی محتوای برنامه های ماهواره ای رفتم و این باعث شد تا بتوانم با بچه هایم به گونه ای دیگر برنامه های ماهواره را نگاه کنیم و با هم به تحلیل و بررسی آنها بپردازیم. به طوری که دخترم با این که کوچک است با دیدن حتی نوع لباس زنان کارتونی آنها را توضیح می دهد. معصومه زنی است که دو پسر ۱۳ و ۱۴ ساله دارد. او می گوید که با دیدن فعالیت روز افزون بچه هایم در اینترنت و شنیدن مشکلات اینترنت و نگرانی از مشکلات آتی فرزندانم، دیدم تنها با گفتن اینکه اینترنت نروید، مشکلی حل نمی شود چرا که امروزه می طلبد فرزندانمان در اینترنت فعال باشند. در نیتجه خودم هم به یک کاربر اینترنتی تبدیل شدم.

ابتدا آموزش های لازم برای استفاده از اینترنت را دیدم. بعد از آن اقدام به راه اندازی یک صفحه وبلاگ مادرانه نمودم و یک پروفایل در شبکه های اجتماعی داخلی ایجاد کردم. فرزندانم از فعالیت وبلاگی من آگاهی دارند و در تهیه محتوا به من یاری می رسانند اما من اجازه ندادم که آنها نسبت به پروفایلم در شبکه ها آگاه باشند، من توانستم با نظارت از راه دور، پروفایل های آنها را شناسایی کنم و به این صوت من در حقیقت با هویتی دیگر در این فضا با فرزندانم دوست شدم و آنها بدون آن که بدانند با من صحبت و درد دل می کنند. هر چند ناراحت می شوم که چرا نتوانستم در فضای حقیقی همدم خوبی باشم اما باز خوشحالم که اینترنت را فراگرفتم تا به گونه ای نامحسوس فرزندانم را هدایت کنم.

صفیه چهار فرزند دارد و به تازگی تبلتی تهیه کرده است. او بیشترین وقت را برای استفاده از آن صرف می کند. وقتی به او می گویم که همین که بدانی اس ام اس اش چگونه است یا پاسخ گویی تلفنی آن چگونه می باشد، کافی است. او جواب می دهد که من این را خریده ام تا دوستان فرزندانم به آنها نگویند مادر تو نسبت به سن تو عقب مانده تر است. می خواهم برای بچه هایم به روز باشم به گونه ای که از وقتی تبلت دستم می گیرم به وضوح دیده ام که دخترم بارها برای دوستانش تعریف کرده که مادرم، به روز است و می داند فلان چیز تبلت چگونه است. این کلمات باعث می شود تا احساس کنم فرزندم نسبت به این نوع آگاهی من در میان دوستانش، احساس افتخار می کند.

در نهایت باید گفت…
شنیدن این دغدغه ها این شعر را که بر گرفته از حدیث نبوی است، به ذهن می آورد که: زگهواره تا گور دانش بجوی. آگاهی و دانستن مسائل علمی و تکنولژیکی باعث می شود تا مادران و حتی پدران با آگاهی نسبت به این مسائل، با فرزندان خود برخورد کنند.

اگر مانع استفاده فرزندانتان از رایانه شوید، مسلما باعث خواهید شد که نسبت به دوستان دیگرش، در تاخیر رشد قرار گیرد. از سویی بسیاری از برنامه های تفریحی و سینمایی و حتی همین رایانه، به زبان اصلی هستند، دانستن اینکه چه اصطلاحاتی با چه معنایی در ذهن فرزند شما شکل می گیرد باعث می شود اجازه ندهید از هر چیزی در داخل خانه استفاده کنید و مانع اشاعه آن می شوید.

این مساله، نیازمند آن است تا نسبت به علم زبان روز آگاهی داشته باشد و همچنین رایانه و فضای مجازی را به خوبی بشناسید. ناگفته نماند هر چند این دو خطرات زیادی به همراه دارند، ولیکن با دانستن مسائل آن می توانیم این فرصت های منفی را به استفاده بهینه تبدیل کنیم تا دیگر مشکلی برای خود، خانواده و فرزندانمان به وجود نیاید.

هر چند ماهواره در هر صورت آن ناخوشایند است به گونه ای که ساناز ابراز کرد که در نهایت چیز مفیدی برای فرزندانش نتوانست بیابد ولیکن نحوه استفاده از این وسیله و با آگاهی برخورد کردن با برنامه های آن به نوعی باعث می شود دید آگاهی بخش به فرزندانتان انتقال یابد و تنها آنها به آن، به عنوان یک وسیله تفریحی نگاه نکنند.

رشد مناسب و به روز فرزندانتان، در این فضای پر هیاهوی انتقال اطلاعات در صورتی خطراتش کاهش خواهد یافت که شما نیز با آنها قدم های رشد اطلاعات و آگاهی را نسبت به مسائل تکنولوژیکی و علمی روز داشته باشید تا همراهان خوب و آگاهی برای آنان جهت پشت سر گذاشتن این دوران به شمار بیایید.

 

منبع: مهرخانه